Gammeldagslimpa!
Idag bakar vi Gammeldagslimpa. Det är ett av pappas recept som vi gjorde på tisdagar när jag var liten. Ganska trist limpa tyckte jag då som barn, inte söt som sirapslimpa eller ljust som franskbröd. Det bästa man kunde göra med det var att rosta och äta det med honung. Inte alls dumt faktiskt! Passa på att köpa en burk med hem. Nej, Gammeldagslimpa var inget 80-tals bröd. Men passar mycket bättre idag på 2010- talet, när vi är mer medvetna om vad vi äter och uppskattar långsamma kolhydrater, skållat, mustigt matbröd.
Dag 1
Skålla Grovt rågmjöl och salt med kokande vatten.
Dag 2 Kör en raskdeg på skållningen, vatten, grovt rågmjöl, olja och jäst, som får stå i en tim.
Kör bortgöring på vatten oblandad råg och vetemjöl. Låt jäsa i 30 min.
Lingon grova
Vi kör även Lingongrova idag, för er som inte hunnit hit! Skållat rågmjöl tillsammans med salt och anis. En raskdeg som får stå och jäsa en timme och till slut ekologiska lingon från Moheda sylt. Håller sig saftigt och gott länge!
Brödsortiment
Vi har ju även ett stort stående sortiment av bröd. Bland annat:
Hovs limpa-En ljusare, söt kavring.
Grand blanc-Ett osötat ljust surdegsbröd. osötat
Grovsuris-Ett grövre surdegsbröd vi varierar lite med mjöl och fröer. Osötat
Danskt rågbröd-Ett sött klassiskt rågbröd med mycket frö i.
Osötad dansk-Ett danskt rågbröd utan vetemjöl och socker.
Franskbröd: En klassisk franska vi har tillsatt lite råg i. Osötat
Bröd vi har inte riktigt jämt
Sirapslimpa-Halva Sverige är uppfödd på detta bröd. Alltså med prickig korv och O`boy till;) Söt halvfin limpa. Jag kan ha minskat sirapen något…
Prima bröd-Ett nyttigt bröd med mycket kostfiber. Luftigt och gott att rosta. Osötat
Olof-Viktors kavring-En äkta kavring utan vetemjöl med svart sirap. kommer från bageriet med samma namn på Österlen. Vi slår upp med gämna mellanrum och har i frysen.
Och Bröden vi kör på rullande schema
Lingongrova
Gammeldagslimpa
Kumminspelt
Eriksbröd
Havre-dinkel