Semla

Nu är det äntligen säsong  för semlan.

Pigga, glada semlor i flock

Vårat semlebak pågår för fullt och vetedegen är ett par liter större varje gång. Vi har en saftig,smakrik vetebulle och semla, med raskdeg och surdeg i vetedegen. Raskdeg är en fördeg på Mjölk från Emåmejeriet, hälften av vetemjölet, surdeg och jäst. Vi blandar ihop den och låter den stå och jäsa i minst 30 minuter. Därefter slår vi i resten av mjölet, socker, smör, kardemumma och salt. Kör den i vår degblandare i 20 min och låter den vila i 10 innan vi slår upp den till kransar, längder, bullar och semlor.

Fyllning

Vi skär och fyller bullen med mandelmassa, som vi blandat med lite socker och vatten för att få en mjukare konsistens. Vi fyller semlor med grädde under hela dagen för att den ska hålla sig så färsk som möjligt. I ”packen” innanför vår butik står vår gräddmaskin, som håller grädden kyld och färsk. Den pressar grädden genom två kolvar i stället för att vispa och på så sätt kan vi får färsk grädde snabbt och lätt.

Alternativ semla utan gluten eller laktos eller utan allt.

På fettisdagen kommer vi ha en laktosfri semla. den går också beställa även andra dagar, helst en-två dagar innan, men hör av dig. För det mesta har vi laktosfri grädde hemma.  Så en glutenfri bulle. Jag har provat att gör en glutenfri vetedeg, den blev sådär… Vill du tillhöra vår testpanel och prova den ändå. Säg till så ska du få den till ett bra pris;) observera att bullen har varit frusen. Semla utan mandelmassa, med vaniljkräm, utan grädde, bara bullen… Allt går att lösa (för det mesta) bara man frågar.

Historia och kultur

Semlan är en av våra trevligaste bakelse och så full av tradition och kultur. Jag träffade kolleger som sa: Semlor vill ha snö och kyla. Och det märks, vi säljer alltid lite fler när det är vinter ute.

Mordvapen? Tog då semlan livet av vår kung? Nja, om det kan man väl diskutera. Är man van vid 12-rätters middagar så kanske en liten semla varken gör till eller från. Eller vara just det som får bägaren att svämma över…? Hetvägg har jag för mig att det var.

Hetvägg har jag inte ätit sen jag var barn och ja, jag har väl inte längtat  så där;) Kanske ska man ha en kompaktare bulle? Prova vår lilla minisemla på fredagar, eller låta den bli lite torr? Annars blir konsistensen på anrättningen lätt lite… slajmig;) Jag återkommer med utvärdering när jag testat på.

Välkommen att köpa din semla här på fettisdagen den 13:e februari!